Hygien på vikingatiden

Vikingarna lär ha varit mycket renliga sett till den tidsålder de levde i. De badade en gång i veckan, i alla fall under det varma halvåret, vilket var betydligt oftare än vad invånarna i övriga Europa gjorde. Det är kanske inte helt förvånande med tanke på hur mycket vatten som omger de nordiska länderna. För den som ville bada var det nära till plurret. Jag funderar på hur de löste avlopps- och sanitetsfrågan. Jag vet att de inte hade rinnande vatten i husen och matrester gav de helt garanterat till boskaps- och husdjur. Men vad gjorde de av överflödigt vatten och de matrester som ingen ville äta? En teori är att de helt enkelt hivade ut allt genom fönstret och ut på gatan. Odören måste ha varit fullständigt vidrig varma sommardagar. Troligen samma vidriga stank som läcker upp från avloppet i mitt hus. Man skulle kunna säga att det är tvärstopp i rören någonstans mellan huset och den kommunala påkopplingen. Och effekten blir att det trycker tillbaka avloppsvatten som går upp genom golvbrunnen i min källare. Det var bara att googla och leta upp ett företag med avloppsjour. Vill du vet vilket kan du kolla här. De kunde vara här inom en timma sa de. Tror att det ska få göra en ordentlig besiktning av avloppsrören här så fort det bara går. Gamla hus är charmiga men gamla utslitna avloppsrör är mindre trevligt.

Undrar hur de löste avloppsfrågan i Birka...
Undrar hur de löste avloppsfrågan i Birka…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *