Vikingaskepp

Vet ni vad jag funderar på idag? Vikingar så klart, vad annars, och hur de tog sig fram. Det är känt att de var extremt duktiga på att navigera ute på öppet hav och tog ju sig bland annat över Atlanten, via Grönland, till New Founland. Utan sextanter, kompass eller gps. Lite mäktigt eller hur. Men det var inte bara navigering vikingarna var grymma på, de var också skickliga båtbyggare. Utan sina snabba lättnavigerade skepp hade de inte kommit så långt som de gjorde. Det snillrika med skeppen var att de gick snabbt att tömma och var relativt lätta att transportera över land. Deras skepp var lättare att reparera än dagens bilar inlämnade på en bilservice. Med hjälp av de skepp man har hittat har arkeologerna räknat ut att det gick åt ull från 200 får för att väva ett segel till ett normalstort vikingaskepp. Den informationen gör vikingaskeppen och dess konstruktion än mäktigare att tänka på.

Vikingarna var skickliga båtbyggare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *