Kategoriarkiv: Städer

Sanningen om Birka

birkanmk
Otroligt att det än i dag kommer fram nyheter om Birka. Birka är vikingastaden som är en riktigt turistmagnet i dag vid Mälaren. Forskarna har trott att detta var en handelsplats och att livet var ganska behagligt. Fast ny teknik avslöjar nyheter om Birka som gjort forskarna mållösa. Det finns flera tusen outforskade gravar ännu vid Birka. Ny teknik avslöjar vad som gömmer sig under marken. Detta visades på Vetenskapens värld så missa inte det programmet om ni är inresserade av Vikingatiden.

Mitt Midgård

Midgård är platsen som befolkas av människor. Mitt Midgård ligger i Enskede. Visst hade jag hellre velat bo i Birka. Men den staden är sedan länge borta. Så när en mäklare i Enskede visade ett tjusigt gammalt trähus kunde inte denna viking motstå det hela.

Jag tycker det är riktigt häftigt att våra svenska städer är så gamla och att det ännu går att se spår av de människor som en gång levat här. Enskede som modern bebyggelse är kanske inte så gammal men området är omnänt redan på 1300-talet.

Sverige är ju unikt när det gäller att hitta gamla hus. Vi är duktiga på att ta hand om husen men vi är ju även världsrekordshållare i fred. Flera städer i Europa blev sönderbombade under andra världskriget men vi klarade oss från det. Så i våra städer finns det hus från stormaktstiden och 1700-talet. I enskede finns det gamla vackra sekelskifteshus. Det finns även moderna hus men det är inget för mig. Jag tycker att dagens design ser ut som skokartonger. Nej fram för det gamla och vackra.
dhudddd