Kategoriarkiv: Uncategorized

Vikingarnas slavhandel

Jag har funderat rätt mycket på det här med vikingar och deras slavhandel. Inte minst sedan jag snubblade över en tidningsartikel som handlade om en teatergrupp som iscensatte en vikingatida slavhandel. De fångade in en ovetande kvinna bland besökarna med ett nät och sålde henne sedan på auktion. Det sorgliga är att teatergruppen är så fel ute i sitt agerande. Ja, vikingarna tog fångar när de plundrade städer och sålde sedan krigsfångarna som slavar. Men de fångade inte dem i nät på marknader och de skiljde inte på kvinnor och män. Människohandel är inget att uppmuntra men i vikingarnas tidsepok var slavar ett sätt att bedriva handel. Trälar var eftertraktade i Miklagård och Särkland, vikingarnas namn på Konstantinopel (dagens Istanbul) och det muslimska kalifatet. Vikingarna såg en affärsidé och vem kan egentligen klandra dem för att trygga sin överlevnad? Dagens socionomer, anställda på en socionombemanning eller någon annanstans, hade nog gillat att studera vikingarnas samhälle och de olika rollerna som invånarna hade.

Karta över vikingarnas handels- och upptäcktsresor

Vikingaskepp

Vet ni vad jag funderar på idag? Vikingar så klart, vad annars, och hur de tog sig fram. Det är känt att de var extremt duktiga på att navigera ute på öppet hav och tog ju sig bland annat över Atlanten, via Grönland, till New Founland. Utan sextanter, kompass eller gps. Lite mäktigt eller hur. Men det var inte bara navigering vikingarna var grymma på, de var också skickliga båtbyggare. Utan sina snabba lättnavigerade skepp hade de inte kommit så långt som de gjorde. Det snillrika med skeppen var att de gick snabbt att tömma och var relativt lätta att transportera över land. Deras skepp var lättare att reparera än dagens bilar inlämnade på en bilservice. Med hjälp av de skepp man har hittat har arkeologerna räknat ut att det gick åt ull från 200 får för att väva ett segel till ett normalstort vikingaskepp. Den informationen gör vikingaskeppen och dess konstruktion än mäktigare att tänka på.

Vikingarna var skickliga båtbyggare

Använda nordisk mytologi för psykiskt välbefinnande

Vad gjorde Vikingarna när orken tog slut? Vad var det som gav dem den där lilla kicken av adrenalin för att bli motiverade att bygga båtar och korsa haven? Naturen, årstiderna och vädret spelade stor roll inom den nordiska mytologin och något som vi kan ta tillvara på. Jag tror inte att de brydde sig så mycket om att regnet föll ner över dem. Regnet sköljde bort oro och fick säden att gro. När de byggde sina båtar och var klara, så fylldes de av ett lyckorus. Tänk dig själv hur lycklig du skulle bli om du byggde ditt eget hus. Det fanns troligtvis ingen stress, i alla fall inte som idag och de levde i ett med naturen. Att ge sig ut på havet gav dem säkert styrka, respekt och välbefinnande. Vi kan ta lärdom av den nordiska mytologin då vi beger oss ut på jakt för att finna oss själva. Om du inte hittar dig själv med hjälp av detta, då finns ahum.se.

Kvinna som söker nya krafter

Hur lät vikingatiden?

I tidigare inlägg har jag bland annat skrivit om mjöd och mina funderingar runt hur vikingarna löste avloppsfrågan. Bloggen heter som bekant Gjallar, efter det horn som Heimdall använder för att sända meddelande från asarna till människorna och för att varna asarna för Ragnarök, den sista striden mellan asarna och jättarna som förutspås att orsaka jordens undergång. Just det där hornet fick mig att börja fundera på hur vikingatiden lät. Visst hade det varit sanslöst spännande att kunna koppla in ett par hörlurar från till exempel Plexgear i olika scenarion från vikingatiden. Vi hade inte förstått ett smack av språket, de som ligger närmast språkmässigt idag är islänningarna, men bara att få höra alla olika ljud. Eller, om man så vill, tomrummen på alla ljud; inga bilar, inga flygplan, inga tåg… Hissnande tanke eller hur. Jag undrar också om vikingarna ägnade sig åt någon form av musik eller om de hade fullt upp med att överleva, odla och greja, mellan sina resor. Att de var duktiga båtbyggare och hantverkare vet vi, de konkreta fynden efter deras lämningar har lärt oss mycket. Men det är svårare med det mer abstrakta som musik eller sådant som förmultnar, till exempel kläder och musikinstrument. Tror att jag måste forska lite mer i det här till nästa inlägg.

iiii

Utskriftsproblem drabbade inte vikingarna

Det börjar bli vår och med våren och sommaren kommer också alla härliga bilder. Människan har i alla tider huggit, karvat målat bilder av olika slag. Grottmänniskorna målade bilder på grottväggarna, bronsåldersfolket dokumenterade sina händelser med hjälp av hällristningar och vikingarna högg in runor i stenar och snidade olika bilder och mönster i trä. Nutidsmänniskan dokumenterar kanske helst semesterhändelser och sina barn, inget ont med det. Jag satt själv och valde ut bilder, som ska skrivas ut och ramas in, från senaste släktträffen, när tanken började virvla i skallen. Tänk om man hade kunnat sätta kameror i händerna på några vikingar. Undrar vad det hade blivit för bilder? Dokumentärfoton från senaste plundringsräden, foton från en upptäcktsresa eller hade de som vi, fotograferat våra nära och kära? Erkänn att tanken är lite spännande. Och tänk så mycket vi hade kunnat få veta om vikingarnas vardag. Hisnande. En sak är i alla fall säkert, om det experimentet hade varit möjligt, om så bara för några timmar eller någon dag, skulle det behövas ett bra fotopapper att skriva ut bilderna på. Allra helst analog film, framkallad efter konstens alla regler eftersom ingen vet hur tidsbeständig den digitala lagringen är.

cccc

 

Hygien på vikingatiden

Vikingarna lär ha varit mycket renliga sett till den tidsålder de levde i. De badade en gång i veckan, i alla fall under det varma halvåret, vilket var betydligt oftare än vad invånarna i övriga Europa gjorde. Det är kanske inte helt förvånande med tanke på hur mycket vatten som omger de nordiska länderna. För den som ville bada var det nära till plurret. Jag funderar på hur de löste avlopps- och sanitetsfrågan. Jag vet att de inte hade rinnande vatten i husen och matrester gav de helt garanterat till boskaps- och husdjur. Men vad gjorde de av överflödigt vatten och de matrester som ingen ville äta? En teori är att de helt enkelt hivade ut allt genom fönstret och ut på gatan. Odören måste ha varit fullständigt vidrig varma sommardagar. Troligen samma vidriga stank som läcker upp från avloppet i mitt hus. Man skulle kunna säga att det är tvärstopp i rören någonstans mellan huset och den kommunala påkopplingen. Och effekten blir att det trycker tillbaka avloppsvatten som går upp genom golvbrunnen i min källare. Det var bara att googla och leta upp ett företag med avloppsjour. Vill du vet vilket kan du kolla här. De kunde vara här inom en timma sa de. Tror att det ska få göra en ordentlig besiktning av avloppsrören här så fort det bara går. Gamla hus är charmiga men gamla utslitna avloppsrör är mindre trevligt.

Undrar hur de löste avloppsfrågan i Birka...
Undrar hur de löste avloppsfrågan i Birka…